Sla inhoud over

Sybren Jansma - Remmer

Naam: Sybren Jansma 
Geboortedatum:  3-2-1982
Lengte: 199 cm
Gewicht: 105 kg
Woonplaats: Groningen
Begonnen met bobslee: 2002
Beste resultaat tot nu toe: 2mans: 4e Konigssee (2008) en 2e WC Konigssee (2009)
Favoriete bobbaan: Konigssee
Bijnaam: Tjibbe
Beste atleet/atlete:  Beat Hefti
Dit seizoen is geslaagd als: We voorin meesleeën en de buitenlandse teams ons zien als geduchte concurrenten!

Hoofdstukken

Een fenomeen in het duwen van een slee

Heel veel anders kan je Sybren Jansma niet omschrijven. Vanaf het moment dat hij zijn intrede in de sport maakte, heeft Jansma furore gemaakt. Met Arend Glas deed hij mee aan de Olympische Spelen van Turijn en als er geen gekke dingen gebeuren moet dit in Vancouver ook met Edwin van Calker lukken. Ondanks de hevige tegenstand is er in de afgelopen 7 jaar niemand geweest die zijn positie onder druk heeft kunnen zetten. Het maakt van Jansma een fenomeen.

Als je al mag spreken van een geheim, dan is het geheim van Jansma heel simpel.”Mijn talent is dat ik hard kan trainen en weinig geblesseerd ben. Dan kom je al een heel eind. Daarnaast probeer ik nog 1 tot 2 trainingen extra aan mijn core stability te werken”. Aan de hand van krachttrainer Ton Leenders is er een mooi schema in elkaar gezet. “We hebben niet heel veel veranderd, maar bepaalde oefeningen hebben wel een accent gekregen. We doen de oefeningen weliswaar met minder gewicht, maar proberen wel een diepere hoek te bereiken. Dit om blessures te voorkomen”. Het heeft ertoe geleid dat het voorslaan, een belangrijke oefening in de bobsport, aanzienlijk vooruit is gegaan bij Jansma.

Ook achter de slee is Jansma constant bezig zijn techniek te perfectioneren. De aanwezigheid van de Britse duwcoach Dean Ward tijdens de trainingsweek in Cesana bleek een welkome aanvulling. “In Nederland zijn wij de experts wat betreft het duwen van een slee. Dean heeft toch net wat meer expertise en ik ben dan ook blij dat we gebruik van hem kunnen maken”.

Qua ambities verschilt Jansma weinig van zijn piloot Edwin van Calker.”In de 2-mans moeten we er alles uithalen wat er in zit. In de 4-mans moeten we gewoon voor een medaille gaan. Op de start wil ik tussen de 0.05/0.07 van het Zwitserse topduo Hefti/Lamparter komen en in de 4-mans moeten we structureel top 3 starten”.

De naam van Beat Hefti valt. Voordat deze Zwitser als piloot successen behaalde, was hij de beste remmer van de wereld. De vergelijking met Jansma is snel gemaakt. Toch moet hij niets weten van een carrière als piloot. “Ik vind dat ik als remmer een toegevoegde waarde ben voor het team. Dat is voor mij het belangrijkst. Daarnaast is het traject veel te lang om daar nu nog aan te beginnen”. De rest van de wereld kan dus opgelucht ademhalen.

Het is te hopen dat de 27-jarige reus nog geen plannen heeft om zijn bobsleecarrière als remmer te beëindigen. Met Jansma aan boord lijkt succes gegarandeerd en kunnen we als klein bobsleeland met de actuele ontwikkelingen in het achterhoofd wellicht een sprong voorwaarts gaan maken.

Ambassadeur Sybren Jansma

ARNHEM - Begin mei heeft NOC*NSF de zes ambassadeurs van het Nederlands Olympisch Team en het Nederlands Paralympisch Team voor de Spelen van Vancouver 2010 gepresenteerd.

Het ambassadeursteam bestaat uit Nicolien Sauerbreij (snowboarden), Sybren Jansma (bobsleeën), Annette Gerritsen (langebaanschaatsen), Annita van Doorn (shorttrack), Erben Wennemars (langebaanschaatsen) en Kees-Jan van der Klooster (zitskiën).

Hoe denken deze topsporters het ambassadeurschap in te vullen en met welk idee hopen zij volgend jaar uit te komen in Vancouver? De komende weken zijn op www.nocnsf.nl exclusieve interviews te zien met de ambassadeurs, waarin zij op deze en andere vragen ingaan. Deze week: Sybren Jansma.

Klik hier voor het interview met Sybren Jansma.

Sponsors