Sla inhoud over

Gedroomd afscheid bobteam van Calker met het Wilhelmus KONIGSSEE – Natuurlijk waren er zondag tranen. Die droogden echter snel weer op toen hij zich realiseerde dat zijn afscheid precies verliep zoals hij het zelf in zijn hoofd had uitgedacht: onder begeleid...ing van het Wilhelmus. ,,Dat was de grote wens. Machtig mooi dat het ons ook nog is gelukt om die laatste race te winnen. Zoiets kun je wel bedenken, maar doen is lastiger’’, stelde Edwin van Calker na de huldiging dolgelukkig vast.
Vrijdag liet hij vanuit Zuid-Duitsland weten dat de race van zondag zijn laatste zou worden. Met hem gaven ook Sybren en Yannick aan dat het mooi was geweest. Bijna 15 jaar zat hij in de slee, eerst als remmer en na de Olympische Spelen van Salt Lake City als stuurman. Gedreven, sociaal, serieus: Edwin van Calker wilde de top bereiken.
Van Calker zette het bobsleeën in Nederland richting de Olympische Spelen van Vancouver (2010) serieus op de kaart. Met uitstekende remmers, goed materiaal en veel doorzettingsvermogen schroefde de Drent de verwachtingen bij de buitenwereld, maar ook binnen zijn ploeg ver omhoog. Podiumplaatsen in wereldbekerwedstrijden hadden we in Nederland bij de mannen nooit gekend, Van Calker lukte het met de viermans in Königssee en met Sybren in de tweemans in St. Moritz. Ongekende successen, volgens velen lag die medaille in Vancouver al klaar.
Maar in Vancouver lukte het de stuurman niet zijn problemen met de levensgevaarlijke baan in Whistler op te lossen. De Spelen eindigden in een drama. Over zijn beslissing niet te starten in de viermans omdat hij zichzelf niet vertrouwde en zijn bemanning niet in gevaar wilde brengen, is de laatste jaren veel (onzin) geschreven en gezegd. Zelfs de huidige koning gaf bij de NOS aan dat de loopbaan van de piloot wel voorbij was.
Van Calker was echter nog niet klaar met de bobsleesport. Dat de BSBN en sportkoepel NOC*NSF niets meer in hem zagen, weerhield hem er niet van alsnog helemaal opnieuw te beginnen. Misschien wel tegen beter weten in.
,,Deze sport heeft me veel geleerd en veel gebracht. De laatste jaren waren zwaar en mooi tegelijk. De knal van Vancouver kwam pas later. Ik ben uiteindelijk bij de remmers langs gegaan en heb ze stuk voor stuk gevraagd of ze verder wilden. Nagenoeg iedereen stapte weer in. Dat gaf een onbeschrijfelijk gevoel. Zeker toen we weer gingen afdalen. Die kameraadschap is geweldig.’’
Zonder steun van de sportinstanties in Nederland lukte het Van Calker een eigen team op de been te brengen en te houden tot de Olympische Spelen in Sochi, eerder dit jaar. De Nathan Group durfde het wel als sponsor met hem aan.Tegenslagen waren er genoeg. Vooral fysiek zat het de laatste seizoenen niet mee.
,,We hebben op weg naar Sochi heel veel blessures in het team gehad. Dat heeft invloed gehad op het uiteindelijke resultaat, maar ik ben er heel erg trots op wat we de afgelopen jaren samen hebben neergezet. Iedereen was belangrijk voor het team. In mijn eentje was het me nooit gelukt. Ik heb waanzinnig mooie tijden beleefd met mijn broer Arnold en al de anderen. Als ik er nu op terugkijk, heb ik een prachtige carrière gehad. Ik heb nergens spijt van.’’
Van Calker gaat niet verloren voor de bobsleesport in Nederland, maar de komende tijd staat het starten van een maatschappelijke loopbaan bovenaan. ,,Ik ga rustig kijken wat ik kan doen. Ik ga enkele lezingen geven, heb al meerdere gesprekken gehad over mijn toekomst na de sport. Ik heb een mooie opleiding afgerond, drie jaar gewerkt bij Aegon en de laatste jaren niet alleen een bob bestuurd maar ook het management van een groot team gedaan. Ik heb heel veel geleerd op het gebied van management. Daar moet ik verder op kunnen borduren. Wat ik wel graag wil, is met anderen vanuit de BSBN jonge talenten zo goed mogelijk opleiden en begeleiden. Ik, Sybren en de anderen beschikken over zoveel kennis en ervaring dat die niet verloren mag gaan. Ik houd van deze sport.’’

Sponsors