Sla inhoud over

Bobsleeteam Van Calker stopt na Europa Cup Königssee


Einde loopbaan Edwin van Calker, Sybren Jansma en Yannick Greiner

KÖNIGSSEE, 12 december – Edwin van Calker, Sybren Jansma en Yannick Greiner werken dit weekeinde in Königssee hun laatste wedstrijden als bobsleeër af. Piloot Edwin van Calker (35) heeft besloten na de races voor de Europa Cup in Zuid-Duitsland een punt achter zijn loopbaan te zetten. Jansma (32) en Greiner (27) volgen zijn voorbeeld. Team Van Calker houdt na de wedstrijden in de viermansbob op te bestaan. ,,Er is onvoldoende perspectief om de rest van het seizoen af te maken’’, licht Edwin van Calker het besluit toe.
,,Ik was doorgegaan als we bij de wereldkampioenschappen in Winterberg zouden kunnen meedoen voor een plaats in de top 8. Sybren en Yannick moeten echter tijd vrijmaken voor andere zaken. Jonge remmers als Igor Brink en Rudy Mensink ontwikkelen zich goed, maar zijn nog geen volwaardige vervangers’’, zegt Van Calker over de huidige situatie binnen zijn team, dat hij in 2010 na teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Vancouver opzette.
Met zijn eigen team kwalificeerde Van Calker zich ook voor de Olympische Spelen in Sochi, eerder dit jaar. Met Bror van der Zijde eindigde hij daar als negentiende in de tweemansbob en als elfde in de viermansbob. Aan het begin van dit seizoen moest Edwin van Calker echter een stap terugdoen. 
De financiële middelen van team zijn minder dan in de voorgaande jaren, ervaren remmers als zijn broer Arnold en Arno Klaassen stopten in de zomer, Jeroen Piek is herstellende van een zware blessure en Sybren Jansma en Yannick Greiner zijn deze winter niet beschikbaar voor alle wedstrijden. Noodgedwongen koos Van Calker voor een start in de Europa Cup, het niveau onder de World Cup. ,,Ik was graag doorgegaan tot de WK, maar dan hadden we in Winterberg wel moeten kunnen meedoen voor een mooi resultaat’’, zegt Van Calker. ,,Dat zit er momenteel niet in.’’


Sponsors