Sla inhoud over

Geschiedenis van de bobsleesport

Hoewel sleeën al lang werden gebruikt, werd bobsleeën pas aan het begin van de 19e eeuw een sport toen voor het eerst een stuurmechanisme werd gebruikt in Zwitserland. In 1897 werd de eerste bobsleeverenging opgericht in St. Moritz. Al voor begin van de Eerste Wereldoorlog werden in enkele landen regelmatig wedstrijden gehouden op een aantal natuurlijke ijsparcours.

De eerste wedstrijdsledes waren van hout, maar die werden al snel vervangen door metalen sleden. Bobsleeën begon als een speeltje voor de rijken die in het weekend naar skioorden in de Alpen gingen. Er werd niet veel getraind, mensen huurden een slee en gingen een paar keer naar beneden als passagier en daarna als bestuurder.

In 1923 werd de internationale bobslee- en skeletonfederatie opgericht: de Fédération Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing (FIBT). Tijdens de eerste Olympische Winterspelen in 1924 in Chamonix (Frankrijk) werden viermansbobwedstrijden gehouden. Vanaf de Olympische Winterspelen van 1932 in Lake Placid (Verenigde Staten) werden voor het eerst ook tweemansbobwedstrijden gehouden. De vrouwen doen mee aan de Spelen sinds 2002 in Salt Lake City.

Vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw veranderde de sport. Het werd duidelijk dat de start van het grootste belang was. Sterke en snelle atleten uit andere disciplines werden ingezet om de slee bij het begin van de run een flinke duw te geven. In 1952 werd er een maximumgewicht ingesteld voor de combinatie van de slee en de deelnemers. Dit werd het einde van de superzware bobsleeërs. (bron: Wikipedia)


Sponsors