Sla inhoud over

Bobslee

Bobsleeën is genoemd naar het Engelse woord to bob, wat op- en neerbewegen betekent. De deelnemers bewogen zich naar voren en achteren op rechte stukken om sneller te gaan.


Geschiedenis van bobsleesport

Hoewel sleeën al lang werden gebruikt, werd bobsleeën pas aan het begin van de 19e eeuw een sport toen voor het eerst een stuurmechanisme werd gebruikt in Zwitserland. In 1897 werd de eerste bobsleeverenging opgericht in St. Moritz. Al voor begin van de Eerste Wereldoorlog werden in enkele landen regelmatig wedstrijden gehouden op een aantal natuurlijke ijsparcours.

Lees verder

Race

Voor de tweemansbobwedstrijden bestaat het team uit een remmer en een bestuurder. Voor de viermansbobraces worden hier nog twee extra duwers aan toegevoegd. Uit een staande start wordt de bob over de eerste vijftig meter door het team op snelheid geduwd. Deze afstand wordt in ongeveer zes seconden afgelegd. Hoewel de verschillen over deze eerste vijftig meter slechts klein zijn, is de start wel uitermate belangrijk. Een stelregel is dat een verschil van 0,1 seconde bij de start uiteindelijk leidt tot een verschil van 0,3 seconde bij de finish. Een race duurt ongeveer zestig seconden en de snelheden lopen op tot zo'n 140 km/uur.(bron: Wikipedia)


Sponsors